Suve otsimas. Reisikiri Bulgaariast. vol 10.

Viimane ja kokkuvõttev, üsna lühike postitus.

Tagasilennust ja viimasest päevast sai kirjutatud siin.

Tahaksin öelda, et igal juhul tasub ära käia. Kui meeldib lihtsalt rannas lebotada on Bulgaaria hea ja soodne valik. Kui tahaks ka rohkem käia ja näha, siis Bulgaarias on ka see võimalik. Me siin mõtlesime, et kui kunagi tagasi läheme, siis vaatamata hoiatustele rendime auto ja käime ise ringi. Ma olen üsna veendunud, et tasub ära.

Ma soovitan kindlasti lugeda läbi reisibüroo poolt antud reklaamvoldikud, sest nagu me avastasime oleks saanud ka tsipa soodsama neti ja seda mujalgi kui ainult hotellis. Vihje järgmistele minejatele.

dsc_03501.jpg

Ja siis veel veinikoostöö vihje ka kui te juhtumisi olete kasutamas TezTouri teenuseid:

DSC_0349

Muide see pildil paistev lumehelbekestega vein on minu meelest suht saast: maitseb nagu kerge mulliga hapu morss. Aga maitsed on erinevad ja äkki mõnele meeldib. Tasub igal juhul ükskõik millises veinipoes küsida proovida. Me pole oma amaretto-maitselist veini veel proovinud, aga poes degusteerides oli küll hea. Lootused on kõrgel.

Nüüd see mõttekoht, et ei tasu osta tänavalt reisi ette, aga kui pakutakse diili, et maksate siis kui ekskursioonile reaalselt sõit, siis tasub mõelda. Nagu meie kogemus Nessebaris käiguga oli, siis TezTour ostis ka selle kohalikelt, mitte ei korraldanud ise nagu giid seletas. Ja pealegi kui olla Golden Sandsis, siis ma pole veendunud kui väga tasub sõita Nessebari. Aega kulub palju ja lastega on see pisut tüütu. Kui olla oma autoga sõidus, siis tasub küll lõunapoole minna ja uurida ka tee peale (ja äärde) jäävaid kohti.

Bulgaarlastega ei anna eriti kaubelda. Lihtsalt pole nad kauplejad. Samas on nad väga mihklid tõmbama nii kuidas annab. Silm ka ei pilgu. Raha tahab ju tegemist ja loll turist lüpsmist.

Taksot tasub julgelt kasutada. Võib saada väga huvitavaid teadmisi kohalike elust. Bussiga tasub ka sõita – odav, aga ei tasu loota eriti lahket juhti ega lahket konduktorit.

Praktiseerige julgelt vene keelt, sest isegi kui see pole perfektne, siis bulgaarlastel pole see ka perfektne ja kahepeale kokku saabki vestelda: pooled sõnad bulgaarlaselt ja pooled teilt.

Kui valida puhkamiseks lastega Kuldsed Liivad, siis mina eelistan põhjapoolset otsa, sest lõunapoolne on pigem peoala ja stripiklubide pärusmaa.  Kui tahta pidutseda, siis sobib lõunapoolne osa kui rusikas silmaauku.

Septembris on Bulgaarias veel soe. Meie käisime peaaegu septembri lõpus ja siis oli kohati isegi 28 kraadi sooja. Merevesi on ka veel ok. Lainete suhtes ettevaatust: võivad jalad alt viia.

Ja muud polegi. Head puhkust!

Lisa kommentaar